Zes weken zomervakantie is toch veel te lang?

zes weken zomervakantie is toch veel te lang, kind en opvoeding, mamablog over zwangerschap en moederschap, mamalifestyleblog

Het einde van de zomervakantie is eindelijk in zicht. We gaan bijna de laatste vakantieweek in. Aan de ene kant is de schoolvakantie voorbij gevlogen, maar aan de andere kant vind ik zes weken echt veel te lang. Die zes weken stamt echt uit een ver verleden, toen kinderen hun ouders op het land hielpen met de oogst en moeders huisvrouw waren. Tegenwoordig is dit helemaal niet meer zo en werken veel moeders. Maar al die schoolvakanties bij elkaar, op zoveel vakantiedagen heeft een werkende ouder nooit recht. Sommige ouders moeten hun uiterste best doen om de vakantieopvang voor hun kind rond te krijgen.

Of je bent ondernemer en kunt vanuit huis werken, zoals ik, en werkt in het bijzijn van je kinderen als je geen kinderopvang regelt. Dit jaar heb ik het voor het eerst anders geregeld. Kort voor de zomervakantie kreeg ik bericht van de kinderopvang organisatie dat zij voor twee dagen in de week een plekje hadden voor mijn kinderen bij de buitenschoolse opvang. Van dat aanbod maakte ik gelijk gebruik. Deze zomervakantie kon ik dus af en toe gewoon een hele dag werken terwijl mijn kinderen heerlijk bij de BSO speelden. Ik heb mijn kinderen niet alle dagen naar de naschoolse opvang laten gaan, want we gingen ook nog twee weken naar de camping.

zes weken zomervakantie is toch veel te lang, kind en opvoeding, mamablog over zwangerschap en moederschap, mamalifestyleblog
Mijn dochter bij de buitenschoolse opvang (BSO)

Op vakantie gaan is goed voor een kind, maar een kind gaat meestal niet zes weken op vakantie in de zomervakantie. Buiten onze twee weken kamperen bleven er nog vier weken over. Vier weken waarin de kinderen twee dagen naar de BSO gingen en waarbij ze de overige vijf dagen gezellig bij mij waren (soms was het iets minder gezellig…). Natuurlijk hebben we ook leuke dingen gedaan. De eerste vakantieweek gingen we op jacht naar een andere auto, omdat ik die van mij weg had gedaan, we zijn naar de bioscoop gegaan om de Verschrikkelijke Ikke film te zien, we zijn een dagje naar Vogelpark Avifauna geweest, naar een binnenspeeltuin toen het rotweer was en de kinderen hebben veel gespeeld. Met hun Lego, met Kapla, met de treinbaan… Tot nog toe hebben mijn kinderen zich nog niet verveeld, maar ik vind het wel lang duren zo’n zomervakantie.

Het zijn toch zes weken waarin het lezen en rekenen stilstaat. Natuurlijk heeft mijn dochter wel wat gelezen, maar het is toch anders dan zes weken onderwijs. Dat zes weken niet naar school gaan niet echt goed is voor een kind, is al bekend. Het kan zomaar gebeuren dat je kind na de zomervakantie bijvoorbeeld terugvalt in AVI niveau. Met name wanneer je kind al niet echt goed mee kan komen op school en een achterstand heeft met lezen en/of rekenen.

Vroeger als kind vond ik die zomervakanties ook altijd zo ontzettend lang duren. Wij gingen maar één week op vakantie en verder ging ik niet naar de buitenschoolse opvang. Dus de overige vijf weken moest ik al mijn vriendjes en vriendinnetjes missen en de kinderen uit de buurt waren ook meestal op vakantie. Ik merk ook bij mijn kinderen dat afspreken met vriendjes en vriendinnetjes in de zomervakantie heel lastig, zo niet onmogelijk, is. Toevallig heb ik afgelopen week en voor deze week een speelafspraakje kunnen regelen voor mijn zoontje, maar verder blijft het lastig.

Iedereen gaat op andere momenten op vakantie, kinderen gaan op andere dagen naar de kinderopvang of worden opgevangen door opa en oma. Gisteren moest ik ook nog een vriendinnetje van mijn dochter teleurstellen, die aankomende week met mijn dochter wilde afspreken. Kon niet, omdat mijn dochter meedoet aan het Vakantiespel (spelletjesweek voor 1.700 kinderen). Gelukkig gaan mijn kinderen nog af en toe naar de BSO, zodat ze daar in ieder geval speelkameraadjes hebben en ze hebben gelukkig elkaar nog. En op de camping hadden ze ook veel nieuwe vriendjes en vriendinnetjes gemaakt.

Met name mijn dochter heeft heel veel zin om weer naar school te gaan. Ze heeft zin om weer te leren en haar nieuwe juffen te leren kennen en ze mist natuurlijk haar klasgenootjes. En ook mijn zoontje mist zijn vriendjes van school. Maar dat een zomervakantie nu echt zes weken moet duren, snap ik niet. Dat is toch uit de tijd? Kunnen ze die zomervakantie niet wat inkorten?

Vind jij de zomervakantie ook te lang? Of vind jij het heerlijk dat je kinderen zes weken vrij zijn van school? Praat erover mee bij de reacties.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *