Ook mijn zoon mag nu alleen buitenspelen

Ook mijn zoon mag nu alleen buitenspelen, mama lifestyle blog, moederschap

Al eerder schreef ik over wat een goede leeftijd is om je kind alleen buiten te laten spelen.  Op het moment van schrijven was mijn dochter zeven en mocht ze net voor het eerst alleen buiten spelen. Mijn zoon is net zeven geworden en mag sinds een paar maanden ook alleen buiten spelen. In deze blog lees je er meer over.

Je kind voor het eerst alleen buiten laten spelen

Je kind voor het eerst alleen buiten laten spelen is best een ding voor ouders. Is het wel veilig, gaat je kind niet met een vreemde mee, wat spreek je af en blijft je kind ook echt binnen het gebied waar het mag spelen? Daarnaast is het ook een kwestie van je kind loslaten. 

Buitenspelen in een drukke stad

In mijn vorige woonplaats was het vrij druk met verkeer, we woonden midden in de stad en in een klein appartementencomplex. Gelukkig hadden we een pleintje voor ons huis en aan de andere kant een speeltuin. Mijn dochter mocht alleen naar de speeltuin, maar elke keer drukte ik haar wel op het hart om heel goed uit te kijken bij het oversteken en natuurlijk gaf ik haar ook mee om vooral niet met vreemde mensen mee te gaan. Vanuit mijn woonkamer kon ik de speeltuin zien en dus een oogje in het zeil houden. Toen ze wat ouder was, mocht ze ook de weg oversteken om naar haar vriendin te gaan. Dat was echt wel een drukke weg, maar gelukkig was er een zebrapad. Lang niet altijd stopten auto’s voor haar, maar ik had haar aangeleerd om te wachten met oversteken tot een auto voor haar stopte. Behalve dat mijn dochter alleen buiten mocht spelen, nam ik haar en mijn zoon vaak mee naar een grote speeltuin in een park wat verder van huis. Ik vond dat toch een fijnere en rustigere plek om te spelen dan bij ons in de wijk.

Buitenspelen in een rustig dorp

Nu we verhuisd zijn naar een piepklein dorp is de situatie heel anders. Natuurlijk rijden ook hier auto’s en moeten mijn kinderen daarvoor uitkijken, maar het is hier ontzettend rustig vergeleken met onze vorige woonplaats. We wonen nu in een drive-in woning met heel veel ruimte om ons huis. Bosjes om in te spelen, meerdere speeltuinen om de hoek en vriendjes en vriendinnetjes allemaal op loopafstand. Nu laat ik met een geruster gevoel mijn zoon alleen buitenspelen dan destijds mijn dochter toen zij jonger was. En uiteraard heb ik ook hem verteld om uit te kijken bij het oversteken en om niet met een vreemde mee te gaan. 

Naar het speeltuin in het park alleen met zijn oudere zus

In principe mag mijn zoon met zijn zus naar het park fietsen om daar naar de speeltuin te gaan. Dat is nog geen vijf minuten fietsen. Voorheen was ik daar huiverig voor, maar nu hij sinds een paar maanden zijn zwemdiploma heeft, mag het van mij. Maar naar het park mag vooralsnog dus alleen wanneer hij met zijn zus is. Wellicht als hij een half jaar of een jaar ouder is, dat hij dat dan wel mag. Zijn vriendjes mogen trouwens ook nog niet alleen naar de speeltuin in het park. Voor mijn zoon is het dus niet echt een gemis dat hij dat ook niet mag. 

Waar gaat hij naartoe?

Verder mag mijn zoon overal om ons huis en naar twee speeltuinen bij ons om de hoek spelen. Wel wil ik wanneer mijn zoon naar buiten gaat, precies weten waar hij naartoe gaat. Het leuke is dat zijn beste vriendje een paar straten verder woont. Die twee lopen dus vaak naar elkaar toe om lekker samen buiten te spelen. Buitenspelen doet mijn zoon nooit alleen, maar altijd met zijn vriendjes of met zijn zus. 

In de gaten houden

Vaak zie ik mijn zoon niet en speelt hij uit mijn zicht. Bijna altijd is hij dan bij zijn vriendje buiten aan het spelen en kan de moeder van zijn vriendje hun in de gaten houden. Ze spelen dan namelijk op het pleintje achter hun huis. Maar heel vaak komen ze dan ook weer naar ons huis toe of spelen ze in de bosjes tegenover ons huis en kan ik ze in de gaten houden. Terwijl mijn zoon buitenspeelt, zijn er dus heel veel momenten dat ik hem zie. 

Buitenspelen is goed voor een kind

Sinds we hier wonen, merk ik dat mijn kinderen veel meer buiten zijn. Daar ben ik echt blij mee, want buitenspelen is niet alleen gezond, maar ook heel goed vanwege het sociale contact en voor  de creativiteit en fantasie van een kind. 

Speelt jouw kind ook graag buiten? En vanaf welke leeftijd mocht jouw kind alleen buitenspelen? Reageren kan bij de reacties onderaan deze pagina. 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *