Mijn zoon is uit het voetbalteam van zijn vriendjes gehaald vanwege een nieuwe teamindeling

Mijn zoon is uit het voetbalteam van zijn vriendjes gehaald vanwege een nieuwe teamindeling, mama lifestyle blog, moederschap

15 juni was het. Het laatste voetbaltoernooi werd gespeeld. Die dag was er ontzettend veel wind en regen, maar toch ging het toernooi door. Gelukkig maar, want uiteindelijk viel het wel mee met de neerslag. De jongens hadden maar een spatje regen tijdens het voetballen. Aan het eind van de dag bleek er echter noodweer op komst, figuurlijk dan. Maar daar kwam ik pas maandagochtend achter, via een andere voetbalmoeder. Het ging over de nieuwe indeling van de voetbalteams. Mijn zoon is uit het voetbalteam van zijn vriendjes gehaald. In deze blog lees je er alles over.

Nieuwe teamindeling

Geschokt was ik. En dat is echt niet overdreven. Toen ik het berichtje van een andere voetbalmoeder ontving. Niet eens van een echte voetbalmoeder, maar een moeder van een jongetje die aan het proef trainen is bij het voetbalteam van mijn zoon. Een jongetje dat ook bij mijn zoon in de klas zit. Ik had haar zojuist een berichtje doorgestuurd dat er geen training was op die dinsdagavond, toen zij mij een reactie stuurde met bedankt en of ik de nieuwe teamindeling op de website had gezien. Nou, die had ik dus nog niet gezien. Ik ging gelijk naar de site, klikte de nieuwe teamindeling aan en zag gelijk dat de naam van mijn zoon ontbrak bij zijn huidige team. Mijn zoon was blijkbaar uit het team gehaald. Een team waar ook zijn beste vriendjes in zitten. Ik was echt geschokt, hoe kon dit gebeuren? 

Met zeven jaar doorgeschoven van JO8 naar J09

Mijn zoon is samen met twee andere jongens in een ander team gezet voor volgend seizoen. Met zijn net zeven jaar is hij voor volgend seizoen in een team gezet van jongens onder de negen jaar. Van de twee andere jongens had ik het wel verwacht, want zij zijn al acht of negen en speelden het hele seizoen al wedstrijden mee bij de JO9 (jongens onder de negen). Van mijn zoon had ik echt niet verwacht dat hij doorgeschoven zou worden naar de JO9. Qua leeftijd hoort hij namelijk nog in de JO8 te zitten, wat betekent jongens onder de acht jaar. 

Weg bij zijn vriendjes

Afgezien van zijn leeftijd, zit mijn zoon ook nog maar sinds een paar maanden op voetbal, dus hij heeft nauwelijks ervaring. Is ook nog wat speels. Vanaf het moment dat ik zag dat hij is overgeplaatst naar een ander team, spelen er een paar gevoelens bij mij. Allereerst de emotie dat ik het verschrikkelijk vind dat hij niet meer bij zijn vriendjes in het team zit. Voor mijn gevoel wordt mijn zoon gescheiden van zijn vriendjes. Waarom kan hij niet bij hen in het team blijven? Ik ben ook bang dat mijn zoon voetbal nu minder leuk zal gaan vinden. Ondanks dat hij nog maar een paar maanden op voetbal zit, heeft hij helemaal zijn draai gevonden in het team en klikt het ontzettend met alle jongens. De vraag rijst dan bij mij of hij ooit nog bij zijn vriendjes terugkomt in het team. 

Als onervaren zevenjarige tegen negenjarigen voetballen?

Wat ik niet begrijp, is waarom juist mijn zoon wordt overgeplaatst van de JO8 (jongens onder de acht) naar de J09. Alle jongens van zijn huidige team zijn even oud, er zitten jongetjes bij die qua lengte even lang zijn als mijn zoon (of zelfs langer) en zijn huidige teamgenoten hebben allemaal veel meer voetbalervaring dan mijn zoon. Waarom gaat dan niet één van hen naar de J09? Waarom moet mijn zoon – zo onervaren als hij is – in het nieuwe seizoen opboksen tegen jongens van negen? Dan wordt hij toch helemaal ondergesneeuwd? 

Team met alleen maar goede spelers

Ik was er eigenlijk vanuit gegaan dat mijn zoon in zijn huidige team zou blijven, zeker omdat hij nog maar zo kort op voetbal zit. Ik heb het vermoeden dat het bestuur een tweede J09 team wilde vormen of moest vormen en nog kinderen hiervoor nodig had. En erger nog, ik kreeg direct het gevoel dat mijn zoon – omdat hij minder goed is dan zijn huidige teamgenoten – uit zijn team moest, omdat het bestuur en/of de ouders de andere kinderen van het team bij elkaar wilden houden en het team vooral uit goede spelers wilde laten bestaan. En bij dat team past mijn zoon blijkbaar niet. Ik kreeg er nogal een rare bijsmaak van. Daarna bedacht ik me, wisten de betreffende ouders en trainer het de dag van het toernooi al? Waarom heeft toen niemand iets tegen me gezegd? 

Mail naar bestuur

Omdat zowel mijn vriend als ik niet begrijpen waarom onze zoon volgend seizoen tegen negenjarigen moet voetballen, besloten we een mail te sturen naar het bestuur. We schreven dat onze zoon veel te jong is voor het team (op dat moment moest hij nog zeven worden) en dat hij nog maar een paar maanden op voetbal zit. Dat we niet snappen waarom er dan niet een leeftijdsgenootje uit zijn team met veel meer ervaring naar de J09 gaat. Maar we wisten eigenlijk al dat onze e-mail geen zin had. We kregen een reactie terug waarin het bestuur reageerde dat de J08 een klasse hoger zou gaan spelen en dat onze zoon zich dan buitengesloten zou voelen, omdat hij minder goed kan voetballen. De J09 speelt dan wel tegen negenjarigen, maar wel een klasse lager. Het zal allemaal wel, maar nog begrijp ik het niet. 

Gaat het plezier in voetbal ervan af?

Ik ben bang dat het plezier er voor mijn zoon vanaf gaat wanneer hij tegen jongens speelt die ouder zijn en veel meer ervaring hebben. En ik weet zeker dat hij het heel jammer vindt dat hij misschien nooit meer bij zijn vriendjes in het team zal komen. Mijn zoon komt nu in een soort B-elftal en zijn vriendjes in een “sterelftal”. Het lastige is dat het gaat om vriendjes die in zijn klas zitten. Dus als zij wedstrijd op wedstrijd winnen en mijn zoon verliest met zijn team, dat hij dat te horen krijgt in de klas. Ik hoop dat er een goede speler in zijn elftal zit die hij als voorbeeld kan zien en een goede trainer, want ik vind oprecht dat elk kind dezelfde kansen hoort te krijgen en voetballen voor iedereen leuk moet zijn. Hopelijk loop ik op de zaken vooruit en valt het straks allemaal mee. 

Teams mixen

Waarom kunnen teams niet gemixt worden? Minder goede spelers en betere spelers bij elkaar in één team. Ieder kind krijgt dan een gelijke behandeling en een eerlijke kans om zich te ontwikkelen in zijn eigen tempo. Een minder goede speler kan leren van een betere speler en de beste spelers leren wat meer om te gaan met tegenslag. Omdat het team – dat mijn zoon gaat verlaten – straks alleen maar uit “sterspelers” bestaat, wordt vast elke wedstrijd gewonnen. Eigenlijk net als afgelopen seizoen. Ik denk dat het voor de jongens uit het “sterrenteam” juist heel goed is om af en toe een wedstrijd te verliezen. Doordat ze nu bij wedstrijden keer op keer winnen en alleen bij toernooien verliezen, staan sommige spelertjes te huilen wanneer ze verliezen bij een toernooi. 

Selecteren op talent?

Bovenal vind ik het jammer dat mijn zoon niet bij zijn vriendjes in het team kan blijven. En waarom? Omdat er geselecteerd wordt op talent en dat terwijl mijn zoon pas een paar maanden op voetbal zit. Hij krijgt niet eens een eerlijke kans. Ik heb mijn zoon gezegd dat zijn team vol zat en omdat hij er als laatste bij is gekomen dus weg moet. Ik heb hem zeker niet gezegd dat er op talent wordt geselecteerd. Ondanks dat ik voetbal ontzettend leuk vind, vind ik het toch ook wel een rot sport nu. Waarom kunnen vriendjes niet gewoon bij elkaar in het team blijven en waarom wordt een kind nu al beoordeeld op kwaliteit? Het gaat om kinderen van zeven. Het ene kind ontwikkelt zich eerder en sneller dan een ander kind. Ik vind dat iedereen gelijke kansen moet hebben en voor mijn gevoel krijgt mijn zoon dat nu niet. Hij zit ook nog maar zo kort op voetbal. Blijkbaar geeft de voetbalclub de voorkeur aan een sterrenteam en daar past mijn zoon niet bij. 

Als kind meer plezier in sport wanneer je tot latere leeftijd evenveel aandacht krijgt

Ik besloot eens te googlen hoe dit nu zit met de indeling van voetbalteams en kwam terecht bij een artikel van RTL Nieuws. Daarin staat dat de voetbalbond KNVB onderzoek heeft gedaan naar alternatieve opleidingsmodellen waarbij de achterliggende gedachte is dat jonge voetballers en hockeyers waarschijnlijk meer plezier in hun sport hebben en meer kans krijgen om hun talenten te ontwikkelen als ze tot latere leeftijd allemaal evenveel aandacht krijgen. Nu is het niet zo dat het huidige team van mijn zoon straks meer gaat trainen, maar het is overduidelijk dat dit team een sterrenteam is en dat ze daar geen mindere spelers bij willen hebben. Nick Veenbrink, consultant bij sportadviesbureau NMC Bright, deed onderzoek naar het selectiebeleid bij jeugdteams van amateurclubs en heeft veel jeugdopleidingen begeleid in samenwerking met de KNVB. Hij vertelt het volgende op de site van RTL Nieuws “Bij veel clubs wordt er nu al onder zevenjarigen op niveau geselecteerd. De beste spelertjes komen in het selectieteam. De manier waarop jeugdcompetities georganiseerd zijn, met ranglijsten en verschillende niveaus, spelen zeker een rol in het vroeg selecteren: clubs willen zo goed mogelijk voor de dag komen, met de beste spelers. Een ander veel gehoord argument is dat veel clubs denken dat kinderen met meer plezier spelen als ze dat met even sterke teamgenoten kunnen doen. Ze zijn bang dat goede spelers de minder goede spelers links laten liggen.” 

Sociale aspect

Dit laatste argument was ook hetgeen het bestuur tegen ons beweerde. Het bestuur is bang dat mijn zoon zich buitengesloten gaat voelen als hij in zijn huidige team blijft zitten dat straks een klasse hoger gaat spelen. Ik weet zeker dat zijn teamgenootjes mijn zoon niet links laten liggen, want het klikt juist zo goed. Maar dit tegen het bestuur zeggen heeft geen zin. Ik denk juist dat het sociale aspect enorm belangrijk is en dat mindere spelers zich aan betere spelers kunnen optrekken. Een team moet juist een mix zijn van betere en mindere spelers. 

Niet meer welkom bij de voetbaltraining

Wat mij ook nog verbaasde en vooral ook teleurstelde was dat ik er gisteren bij toeval achterkwam dat de voetbaltraining, die voor mijn zoon tot aan de zomervakantie door zou gaan, nu alleen doorgaat voor de andere spelers van zijn team. Mijn zoon is daar niet meer welkom, ondanks dat hij eerst tot aan de zomervakantie mocht doortrainen. Dit is omdat hij in het nieuwe seizoen bij een ander team gaat spelen. Erg treurig dat hij niet meer mee mag trainen, ondanks dat het nieuwe seizoen pas na de zomer begint en deze trainingen dus onder dit seizoen vallen.

Niet op een nette manier uit team gezet & geen afscheid

Een afscheid is hem dus niet gegund, ondanks dat hij het zo leuk met zijn teamgenootjes kan vinden en zij met hem. Het is hem ontnomen om gewoon even gedag te kunnen zeggen en bijvoorbeeld een snoepje uit te delen. Dat mijn zoon niet meer mee mag trainen tot aan de zomer werd mij trouwens niet eens verteld, maar is achter mijn rug om geregeld. Ik dacht namelijk dat er gewoon tot aan de zomervakantie getraind zou worden, zoals afgesproken. Een dag voor de training vertrok een aantal ouders uit de voetbal Whatsapp groep. Dat vond ik vreemd, maar ik zocht er verder niets achter. De dag van de voetbaltraining dacht ik dus dat er gewoon getraind zou worden. Ik zag ook dat een klasgnootje van mijn zoon en tevens teamgenootje zijn voetbaltas mee naar school had. Totdat ik na schooltijd vernam van een moeder van een ander teamgenootje dat de training vanaf nu alleen voor het nieuwe team van JO8 is en dat er ook al een nieuwe App groep aangemaakt was voor het nieuwe team. Ik hoef je denk ik niet uit te leggen hoe ik me gisteren voelde en wat ik er van vond. Mijn zoon is dus niet bepaald op een nette manier uit zijn team gezet. Ondanks mijn gevoelens vind ik het bovenal ontzettend sneu voor mijn zoon. Niet alleen dat hij dus in een ander team wordt geplaatst, maar ook dat hij nu niet meer mee mag trainen tot aan de vakantie en dus ook geen afscheid kan nemen van zijn teamgenoten. Kortom: als het gistermiddag niet ter sprake was gekomen, dan wist ik niet eens dat mijn zoon niet meer welkom was bij de voetbaltraining, waren we daar samen naartoe gegaan en hadden we het pas daar te horen gekregen. Alsof je een klap in je gezicht krijgt.

Geen leuk einde van het voetbalseizoen

Dit was voor zowel mijn zoon als mij niet echt een fantastisch einde van het voetbalseizoen, ondanks dat hij kampioen is geworden met zijn team. Ten eerste begrijp ik dus niet dat mijn zoon met zijn zeven jaar en maar een paar maanden voetbalervaring in een nieuw team wordt gezet dat tegen negenjarigen met veel meer ervaring moet voetballen. Ten tweede vind ik de wijze waarop mijn zoon nu uit zijn team wordt gezet en niet meer mee mag trainen niet netjes. Zo ga je niet met kinderen om. 

Heb jij dit ook meegemaakt? Hoe gingen jij en jouw zoon (of dochter) hiermee om? Reageren kan bij de comments.

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *