Zwanger worden: op welke dagen ben je het meest vruchtbaar?

Zwanger worden: op welke dagen ben je het meest vruchtbaar? mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Drie keer ben ik zwanger geweest en twee keer heeft de zwangerschap geleid tot een prachtig kind. Zelf werd ik destijds heel snel zwanger. Blijkbaar zijn mijn partner en ik een vruchtbaar koppel. Ik zie dat echt als een kwestie van geluk hebben en ik ben daar heel erg dankbaar voor. Ik ken ook stellen bij wie het zwanger worden een stuk moeizamer gaat. Stellen met een enorme kinderwens die deze al jaren in vervulling proberen te laten gaan, maar bij wie het niet lukt of pas na een intensief traject. Maar ik ken ook iemand die maar niet zwanger werd, tot het moment dat ze begon te temperaturen, er daardoor achter kwam wanneer haar eisprong was en toen heel snel in verwachting raakte.

Met vruchtbaarheid ben je meestal pas bezig wanneer je zwanger wilt worden. Zeker wanneer een zwangerschap wat langer op zich laat wachten dan je gehoopt had. In dat geval is het handig om te weten op welke dagen je het meest vruchtbaar bent. Ik haalde net al even de temperatuur aan, maar er zijn nog meer symptomen waaraan en manieren waarop je kunt zien wanneer jouw vruchtbare dagen zijn. In deze blog lees je hier meer over.

Menstruatiecyclus

De gemiddelde menstruatiecyclus duurt tussen de 28 en 32 dagen. De cyclus kan per vrouw verschillen en langer of korter duren. Het aantal dagen voor de ovulatie kan variëren, de periode vanaf de eisprong tot menstruatie duurt 14 dagen. De meeste vrouwen hebben hun ovulatie tussen de 11 en 21 dagen van hun cyclus. De eerste dag van de laatste menstruatie geldt als eerste dag van de cyclus.

Vruchtbare dagen

Op de dag van de eisprong tot 24 uur daarna ben je het meest vruchtbaar. Wanneer je binnen 24 uur na de eisprong niet bevrucht bent, verlaat het eitje via de baarmoeder je lichaam. Je zou nu misschien denken dat je per se gemeenschap moet hebben op de dag van je eisprong tot 24 uur daarna, maar dat is niet helemaal waar. Sperma kan namelijk vijf dagen overleven in het vrouwelijk lichaam. Dus wanneer je vrijt voordat je eisprong plaatsvindt, heb je ook kans om zwanger te raken.

Wanneer je cyclus 28 dagen duurt, heb je de meeste kans om zwanger te raken van dag 10 tot dag 14 en is het ook mogelijk om op dag 8,9, 15 of 16 zwanger te raken. Al is de kans voor en na de eisprong iets minder.

Eisprong

Je eisprong herken je aan symptomen als krampen in de onderbuik, meer afscheiding, hogere lichaamstemperatuur en meer zin in seks. Houd dus goed je lijf in de gaten en houd eens bij wanneer je ongesteld bent. Op die manier kun jij jouw cyclus in kaart brengen en weet je op welke dagen je het meest vruchtbaar bent.

Hield jij je menstruatiecyclus en je eisprong in de gaten toen je zwanger wilde worden of was je hier eigenlijk niet echt mee bezig? Praat erover mee bij de reacties.

 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Volg je mij al op Facebook en Instagram?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *