Zwanger/moeder zijn & een eigen bedrijf: het verhaal van Soraya. Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog, lifestyle blog, lifestyleblogger
Mama & lifestyle,  Mama onderneemt / werkt,  Zwanger & baby

Zwanger/moeder zijn & een eigen bedrijf: het verhaal van Soraya

Een eigen bedrijf hebben is een behoorlijke verantwoordelijkheid, een verantwoordelijkheid die je niet altijd uit handen kunt geven. Helemaal als je in je eentje aan het roer staat. Als je vervolgens als ondernemer zwanger wordt, betekent dit dat je ook tijdens je zwangerschap je zaak draaiende moet houden. Wat als je complicaties krijgt tijdens de zwangerschap? Er moet toch brood op de plank komen. Wanneer je personeel in dienst hebt, kun je misschien taken uit handen geven en kun je met verlof. Als je ZZP’er bent, kun je ook met zwangerschapsverlof, maar dit betekent dat je bedrijf misschien wel helemaal stil komt te liggen. Je kunt overigens als zelfstandige een zwangerschapsuitkering aanvragen (lees hier alles over de zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor ondernemers). Wat als je baby eenmaal geboren is, hoe ga je het regelen qua opvang na de geboorte of na het eventuele zwangerschapsverlof? Blijf je evenveel werken als voor de komst van je kindje of ga je minder werken? Kun je vanuit huis werken tijdens de slaapjes van je baby of gaat je baby naar het kinderdagverblijf, een gastouder of naar opa of oma zodat jij je zaak kunt runnen? Of kun je de werkdagen verdelen met je partner?

Vandaag deel ik met jou het verhaal van Soraya, een jonge moeder én ondernemer die op haar 21e al haar eigen zaak had met personeel. Helaas kreeg zij tijdens haar zwangerschap last van complicaties. Welke complicaties had Soraya en hoe ving zij dit zakelijk op? Hoe combineert zij de zorg voor haar dochter met het runnen van haar bedrijf? Soraya vertelt jou haar verhaal.

HET VERHAAL VAN MOEDER & ONDERNEMER SORAYA

Ik ben Soraya, 25 jaar en sinds 10 maanden de trotse moeder van dochter Faye. Vijf jaar geleden leerde ik mijn vriend Tom kennen. Ik woonde op mezelf en hij woonde nog thuis. We zijn gaan samenwonen en gingen echt ons eigen leven opbouwen samen. Ik heb een kapsalon in Alphen aan den Rijn overgenomen toen ik 21 jaar was. Het was een grote stap, maar ik ben er zo trots op. We genoten van ons leven en wilden graag aan de volgende stap beginnen: een kindje. Het was ons snel gegund,  want ik raakte meteen zwanger.

COMPLICATIES TIJDENS DE ZWANGERSCHAP: HEMATOOM

Mijn zwangerschap liep in het begin niet soepel. Na 12 weken zwangerschap verloor ik ineens heel veel bloed. Het bleek een hematoom te zijn. Ik moest 6 weken plat in de hoop dat het kindje zou blijven zitten en mijn vliezen niet zouden breken. Maar 6 weken plat en een eigen kapsalon runnen? Echt een no go natuurlijk, maar ik had geen keuze. Je kiest voor je kind, hoe dan ook! Gelukkig heb ik een kapster in dienst die 5 dagen werkte. De vaste klanten stelde ik op de hoogte en zij hadden er gelukkig alle begrip voor.

RUSTIG AAN HET WERK

Ik lag dan wel plat in bed of op de bank,  maar niks doen kan ik niet. ‘Achter de schermen’ was ik druk bezig met het veranderen van de naam van de kapsalon en met acties. Ik had tenslotte alle tijd. Na 4 weken kreeg ik van de gynaecoloog te horen dat de situatie stabiel was, alleen de kans op een vroeggeboorte was zeer aanwezig. Ik begon weer met 2 uurtjes werken in de salon. Wat een verademing was dat!

VERVANGING TIJDENS ZWANGERSCHAPSVERLOF

Ik moest nog een hoop regelen, zeker toen ik hoorde dat de kans groot was dat ik al met 31 weken zou kunnen gaan bevallen. Ik had een goede kapster erbij gekregen voor de tijd dat ik met verlof ging. En als het drukker werd of de situatie veranderde kon ik haar bellen. Zo was dus toch alles geregeld en heb ik toch door kunnen werken tot 6 weken voor mijn bevalling. In die weken voor mijn bevalling ben ik pas écht gaan genieten van mijn zwangerschap. Mijn zaak liep op rolletjes en de kleine meid bleef lekker bij mama in haar buik zitten.

ZORGEN VOOR EEN BABY & BEDRIJF RUNNEN

Op 26 juni 2016 is Faye Anna geboren met 39 weken zwangerschap. Alles erop en eraan en kerngezond! In de weken erna genoten wij van onze dochter en was ik alweer druk bezig met mijn kapsalon. De website moest af, de gevel moest opnieuw bestickerd worden, het logo moest ontworpen worden en ik moest ook nog een baby verzorgen. Het liep eigenlijk allemaal op rolletjes.  Faye is een makkelijk meisje en vindt alles goed. Dat is erg fijn, want zo kan ik na mijn werk of op mijn vrije dag ook nog iets voor mijn bedrijf doen.

GASTOUDER, PAPADAG & INCIDENTELE OPVANG DOOR OMA’S EN OPA’S

Na mijn verlof ben ik 4 dagen gaan werken. Faye gaat 3 dagen naar een gastouder en Tom heeft een papa dag. Dat gaat echt super. Ook springen de oma’s en opa wel eens in als ik of Tom iets moet doen voor werk. Het is druk, maar ons meisje is zo makkelijk en altijd vrolijk! Mijn klanten zijn trouw en snappen de situatie.

Nu zijn we bijna een jaar verder en gaat alles zijn gangetje. Ik heb een eigen zaak, een vriend én een kindje. Ik ben een gezegend mens, wat wil je nog meer ♡

Soraya, bedankt voor het delen van jouw verhaal. Wat pittig wanneer je tijdens je zwangerschap complicaties krijgt terwijl je ook nog een bedrijf draaiende moet houden. Wat fijn dat jullie kindje zo makkelijk is. Ik wens jullie een heel fijne toekomst toe, zowel privé met jullie gezin als zakelijk met jouw kapsalon.

Wil jij ook jouw verhaal delen, eventueel anoniem? Stuur dan een mailtje naar info@mamalifestyleblog.nl. Wil jij graag een reactie voor Soraya achterlaten of wil je meepraten hoe jij jouw bedrijf combineert met jouw zwangerschap of de zorg voor je kindje? Je kunt dit doen onder dit artikel.

 

Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.

Volg je mij al op Instagram en Facebook?

Abonneer je gratis op de Mama Lifestyle Blog mailinglijst om als eerste op de hoogte te zijn van de nieuwste blogposts:

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

MAMA LIFESTYLE BLOG | HOME

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *