mamablog, lifestyleblog, mama lifestyleblog, De meeste vrouwen vinden het belangrijk om naast hun relatie tijd te investeren in hun hobby's, af te spreken met vriendinnen en/of te werken aan een mooie carrière. Toch zijn er ook vrouwen die zichzelf wegcijferen en zichzelf soms helemaal verliezen in hun relatie. Hoe zit dat met jou? Cijfer jij jezelf ook wel eens weg voor je man of vriend?
Mama & lifestyle

Cijfer jij jezelf weg in jouw relatie?

De meeste vrouwen vinden het belangrijk om naast hun relatie tijd te investeren in hun hobby’s, af te spreken met vriendinnen en/of te werken aan een mooie carrière. Toch zijn er ook vrouwen die zichzelf wegcijferen en soms helemaal verliezen in hun relatie. Hoe zit dat met jou? Cijfer jij jezelf ook wel eens weg voor je man of vriend?

Opgaan in je nieuwe relatie

In het begin van je relatie ben je heel erg verliefd en vind je alles leuk aan je nieuwe vriend. Werkelijk alles doe je samen. Ondanks dat het verre van charmant is, ga je zelfs samen naar het toilet, omdat je zo verkikkerd op elkaar bent. Maar wat als die hevige verliefdheid wat geluwd is en overgaat in houden van? Ga je dan nog steeds alleen maar op in je relatie of maak je ook nog tijd vrij voor jezelf en jouw vriendinnen?

Verdeling van de huishoudelijke taken

In het begin van de relatie hebben jullie beiden misschien een fulltime baan. Ondanks dat jullie dezelfde belasting in werkuren en even weinig vrije tijd hebben, worden de huishoudelijke taken niet altijd even eerlijk verdeeld. Mannen hebben mogelijk geen zin in die vervelende huishoudelijke klusjes of hebben er geen kaas van gegeten, omdat ze het nooit eerder hebben hoeven doen. Niet alle mannen krijgen opruimen en schoonmaken van huis uit mee.

Maar het kan ook zijn dat je man of vriend juist wel bereid is om je mee te helpen in het huishouden, maar dat je het liever allemaal zelf doet, omdat je ervan overtuigd bent dat jij het 10 keer beter doet. Of misschien heb je zelf stiekem ook wel een hekel aan het huishouden, maar wil je je man er niet mee belasten en neem je daarom maar meer hooi op je vork.

In het begin van mijn relatie werkten mijn vriend en ik beiden fulltime en verdeelden we de huishoudelijke taken. Sinds de start van ons bedrijf en de komst van ons eerste kindje is mijn vriend veel meer gaan werken en ben ik iets minder gaan werken. Omdat mijn vriend zes dagen in de week werkt, heb ik er bewust voor gekozen om het huishouden alleen te doen.

Hoe zit dat bij jou? Zijn bij jullie de huishoudelijke taken evenredig verdeeld? Of neem jij alle huishoudelijke klussen met alle liefde voor jouw rekening, omdat je bijvoorbeeld minder uren werkt dan jouw partner of thuisblijfmoeder bent?

Hobby’s

Wat is er met je hobby’s gebeurd sinds je samen bent? Welke bezigheden waren vroeger altijd pure ontspanning voor jou? Van welke activiteiten kreeg jij energie? Als jij bijvoorbeeld een sportfanaat was, heb je de sportschool nog wel eens van binnen gezien sinds je geen vrijgezel meer bent?

Voordat ik kinderen kreeg, ging ik regelmatig naar de sportschool. Omdat ik nu ’s avonds of alleen thuis ben met de kinderen of mijn batterij helemaal leeg is, lukt het mij niet ’s avonds te gaan sporten. Deze hobby wil ik over een half jaar weer oppakken wanneer ook mijn jongste kind de hele week op school zit. Een andere hobby die in de vergetelheid is geraakt, is lezen. Ook deze activiteit staat op mijn lijstje voor later dit jaar. Een hobby die ik er juist bij heb gekregen, is schrijven. Een hobby die na mijn tienerjaren in het slop is geraakt en waar ik nu veel tijd in investeer. Omdat mijn vriend ondernemer is, heeft hij geen tijd voor hobby’s, maar hij steunt me in die van mij.

Delen jij en je man dezelfde interesses en gaan jullie misschien zelfs samen naar de sportschool of naar de kroeg of lopen jullie interesses uiteen? Offer jij je hobby’s op of maak jij juist voldoende tijd vrij om deze te kunnen beoefenen?

Investeren in vriendschappen

Spreek je nog wel eens af met je vriendinnen van vroeger? Of zijn jouw vriendschappen verwaterd sinds je een relatie hebt? In waardevolle vriendschappen moet je tijd investeren. Al is het maar één keer per maand of om de maand een vriendinnenavond organiseren.

Misschien botert het niet tussen jouw partner en jouw vriendinnen en staat het contact met jouw vriendinnen op een heel laag pitje of is er helemaal geen contact meer. Of misschien klikt het juist heel goed tussen jouw vriendinnen en jouw liefde en vindt jouw man of vriend het belangrijk dat jij jouw hechte vriendschappen koestert en in stand houdt.

Mijn vriend vindt mijn vriendschappen, net als ik, erg belangrijk. Ik probeer regelmatig met mijn vriendinnen af te spreken, alhoewel het met zoveel verschillende agenda’s geen gemakkelijke opgave is om een datum te prikken. Sommige vriendinnen zie ik wat vaker dan andere vriendinnen. En als ik bepaalde vriendinnen één of twee maanden niet zie, doet dat niets af aan de gezelligheid en vreugde die we ervaren wanneer we elkaar weer treffen.

De baan van jóuw keuze

Welk werk zou jij het aller- allerliefste doen als je met niemand iets te maken zou hebben? Als het écht jouw eigen keuze zou zijn? Zou het dan de baan zijn die je nu hebt of zou je iets heel anders kiezen?

Soms is het niet mogelijk om de baan te krijgen die je echt zou willen, omdat je onvoldoende opgeleid bent of te weinig werkervaring hebt opgebouwd. En soms zijn de verdiensten van de ó zo gewenste baan echt zo ondermaats dat je er niet van zou kunnen rondkomen. Misschien hebben je man of vriend en jij wel een hoge hypotheek met behoorlijke maandlasten en dan is het begrijpelijk dat je niet zomaar van baan kan switchen als dat zou betekenen dat jullie het financieel niet zouden redden.

Maar wat als jij in aanmerking zou komen voor de baan van jouw dromen en deze job ook nog hetzelfde bedrag schuift en misschien zelfs meer? Zou je dan de sprong kunnen en durven wagen? Als het een baan is die net een tikkeltje veeleisender is en soms thuiswerk of overwerken met zich meebrengt? De baan die jij zo graag wilt en waar je jarenlang op hebt gewacht en naartoe hebt geleefd? Kun jij dan de steun van jouw man of vriend verwachten bij deze “once-in-a-lifetime-opportunity”? Moedigt hij jou juist aan om je droom na te jagen?

In mijn geval ligt dit anders, omdat ik werkzaam ben in ons eigen bedrijf. Naast mijn huidige werk heb ik geen tijd voor ander werk en als ik er een baan bij zou hebben, heb ik geen tijd meer voor ons bedrijf. Mijn prioriteit en hart liggen bij ons bedrijf. Bepaalde elementen die ik in in mijn functie miste, heb ik gevonden in het vrijwilligerswerk dat ik doe en mijn blog. Juist de combinatie van ons bedrijf, mijn blog en mijn bestuursfunctie geven mij zoveel voldoening dat ik op professioneel vlak niet veel meer te wensen heb.

Geen eigen mening hebben

Sta jij nog steeds bekend om jouw ongezouten mening of is die pittige dame van vroeger verdwenen? Vind jij het niet meer nodig om over alles jouw mening te ventileren of durf jij dit niet meer? Waar komt dit door? Ben jij onzekerder geworden of laat jij jezelf ondersneeuwen en zeg jij op alles ja en amen?

Na al die jaren samen, het zijn er nu ruim 16, heb ik nog steeds mijn eigen mening die ik ook nog steeds even graag met anderen deel. Wel ben ik over bepaalde zaken anders gaan denken, maar dat is niet alleen door mijn relatie, maar ook of misschien temeer omdat ik volwassener en wijzer ben geworden doordat ik nu moeder ben en op werk- en ondernemersvlak gepokt en gemazeld ben. Dit heeft mij een bredere kijk op het leven gegeven, waardoor mijn mening over sommige onderwerpen ongetwijfeld anders is dan 16 jaar geleden.

Schim van jezelf

Als je tot de conclusie komt dat je jezelf teveel wegcijfert, doe er wat aan voordat je nog maar een schim van jezelf bent. Ben jij nu een compleet ander persoon dan die vrolijke spring in het veld van vroeger? Die altijd voor alles in was en een rijk sociaal leven, leuke hobby’s en bovenal een eigen identiteit had? Zie je wanneer je in de spiegel kijkt een vreemde vrouw zonder ook nog maar enige sprankeling in haar ogen? Weet jij eigenlijk nog wel wat je leuk vindt en waar je blij van wordt? Ga eens bij jezelf na hoe dit zo ver heeft kunnen komen en vooral ook wat je hieraan kunt doen. Of is de vrouw die jij in de spiegel ziet nog dezelfde of misschien zelfs wel een verbeterde versie van jezelf?

Ik cijfer mezelf af en toe weg zoals waarschijnlijk elke partner of moeder wel eens doet. Veel tijd gaat “op” aan mijn gezin, mijn werk en het huishouden en tijd voor mezelf schiet er soms bij in. Het afgelopen half jaar ben ik meer aan mezelf gaan denken. En daarmee doel ik op de activiteiten die ik naast mijn werk en mijn gezin heb ontplooid. Zo heb ik mij aangemeld als vrijwilliger en ben ik dit blog gestart. Twee keuzes waarmee ik buiten mijn comfort zone ben getreden en waar ik tot op de dag van vandaag nog altijd zeer blij mee ben. Deze twee hobby’s, die mij niet alleen veel uitdaging maar ook ontspanning bieden, ga ik dan ook zeker niet opgeven.

Kom voor jezelf op

Heb jij een lieve en meedenkende man of vriend, maar heb jij zelf jouw wensen en behoeften genegeerd of niet aan hem kenbaar gemaakt? Wie weet heeft jouw man of vriend juist behoefte aan een partner die wat meer tegengas geeft. Misschien denkt hij wel dat alles oké is, omdat je alles klakkeloos van hem aanneemt. Heeft hij niet eens in de gaten hoe jij je voelt en weet hij niet eens wat het is wat jij wilt. Weet jij überhaupt zelf wel wat jij wilt? Wil je een beter leven voor jezelf? Je leeft tenslotte maar één keer. Kom voor jezelf op. Het wegcijferen heb je mede aan jezelf te danken. It takes two to tango!

Eva

Dit artikel heb ik geschreven naar aanleiding van een uitspraak van Eva Jinek over dat zij zich in relaties altijd wegcijfert en vergeet wat het is dat zíj wilt. Deze mooie, onafhankelijke en sterke vrouw met een prachtige carrière die zichzelf wegcijfert. Onbegrijpelijk. Nu moet ik wel enige nuance aanbrengen, want je hebt natuurlijk verschillende gradaties van jezelf wegcijferen.

Als zelfs Eva zich wegcijfert, ook al is het maar een beetje, zijn er misschien veel meer vrouwen die zichzelf vergeten in hun relatie. Het hoeft lang niet over grote aangelegenheden te gaan, maar het kan ook om kleine zaken gaan. Je kunt jezelf een beetje wegcijferen, maar je kunt jezelf ook compleet opofferen voor je partner. En misschien vind je het helemaal niet erg om jezelf een beetje weg te cijferen. Dit laatste is op mij van toepassing. Af en toe cijfer ik mezelf weg, een klein beetje en dat vind ik niet erg, maar ik maak bewust steeds meer tijd vrij voor mezelf. Want ík ben er ook nog!

Ik ben heel benieuwd of jij jezelf ook wel eens wegcijfert in je relatie. Wil jij hier verandering in aanbrengen en hoe ga je dit aanpakken? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mama lifestyle blog voor mama's (to be), als mamablogger schrijf ik herkenbare verhalen voor elke moeder: werkende mama's, mama's met een eigen bedrijf/ondernemende mama's, thuiswerkmoeders, thuisblijfmoeders, aanstaande moeders, en bloggende mama's

Foto: Pixabay

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *